Porady Trendy i inspiracje

Jak powstają olejki zapachowe – poznaj 5 sposobów pozyskiwania składników perfum

Jak powstają olejki zapachowe – poznaj 5 sposobów pozyskiwania składników perfum

Zanim perfumy dopełnią Twój wizerunek i pomogą Ci podkreślić i uzewnętrznić osobowość, najpierw muszą zostać przejść długi, żmudny i trudny proces produkcji, który generuje niemałe koszty. Jednak zanim nos przejdzie do mieszania składników i dobierania optymalnych proporcji poszczególnych aromatów, trzeba pozyskać olejki zapachowe, które pozwolą osiągnąć oczekiwany efekt końcowy. Poznaj 5 sposobów pozyskiwania aromatów, które wykorzystuje się w produkcji oryginalnych perfum.

  1. Destylacja

Destylacja należy do najczęściej wykorzystywanych metod pozyskiwania olejków zapachowych. Polega ona na rozdzielaniu substancji stałych i ciekłych, które możliwe jest dzięki temu, że olejki nie są rozpuszczalne w wodzie, za to są lotne z parą wodną. Surowiec, który poddawany jest destylacji, spryskuje się strumieniem pary wodnej. Para porywa i unosi związki zapachowe. Kolejnym etapem jest skroplenie pary, które skutkuje rozdzieleniem cząsteczek wody od olejków. Produktem ubocznym destylacji są hydrolaty, czyli woda zawierająca dobroczynne substancje, które pochodzą z surowców. Można wykorzystać je do produkcji m.in. kosmetyków.

  1. Ekstrakcja

Nie wszystkie surowce roślinne mogą być poddawane destylacji, ponieważ źle znoszą ten proces, a wtedy zapach pozyskanych olejków wyraźnie odbiega od naturalnej woni surowca. Stąd w jednym ze sposobów pozyskiwania olejków zapachowych jest ekstrakcja, która polega na wymywaniu z surowca olejków zapachowych za pomocą rozpuszczalnika. Rozpuszczalnikami mogą być substancje lotne, do których należą m.in. alkohol etylowy lub metylowy, aceton oraz eter naftowy.

Po wymyciu z surowca olejków zapachowych rozpuszczalnik jest odparowywany. Wskutek odparowania pozostaje tzw. konkret, który zawiera m.in. naturalne, pochodzące z surowca żywice, barwniki i woski. Konkret poddaje się działaniu podanego na gorąco alkoholu, który po ostatecznym odparowaniu pozostawia tzw. absolut, czyli substancję zapachową, pachnącą identycznie z naturalnym zapachem surowca, np. kwiatów.

  1. Tłoczenie

Jest to mechaniczny sposób pozyskiwania substancji zapachowych m.in. ze skórek owoców cytrusowych. Wyciskanie olejków może być przeprowadzone ręcznie lub z użyciem prasy. Jest to bardzo wydajna metoda, pozwalająca uzyskać sporą ilość substancji zapachowych.




  1. Enfleurage

To jeden najstarszych sposobów pozyskiwania substancji zapachowych, który każdy może zaobserwować w jednej ze scen kultowego filmu „Pachnidło”. Metoda enfleurage polega na tym, że substancje zapachowe absorbuje się za pomocą mieszaniny tłuszczu i łoju, która rozprowadzone jest na szklanych taflach, a także pokryta kwiatami. Warstwy kwiatów wymienia się około 30 razy w ciągu około 2 tygodni.

W ten sposób otrzymuje się pomadę którą następnie wytapia się w niskiej temperaturze i poddaje ekstrakcji alkoholowej. Po przeprowadzeniu tych procesów uzyskuje się esencje zapachowe. Enfleurage to metoda stosowana w przypadku najdelikatniejszych kwiatów, m.in. jaśminu, kwiatu pomarańczy czy tuberozy.

  1. Maceracja

Jest to metoda zbliżona do enfleurage. Różnicą jest podgrzanie tłuszczów do wyższej temperatury, sięgającej 50–70 stopni Celsjusza.

Rosnąca popularność składników syntetycznych

Ze względu na ochronę niektórych gatunków roślin, a także odchodzenie od zadawania cierpienia zwierzętom, wiele składników uzyskuje się dzisiaj w czasie laboratoryjnej syntezy. Ich zapach nie różni się niczym od tego, który pozyskiwany jest naturalnie.

Bez syntetyków trudno było stworzyć niektóre perfumy niszowe, emanujące zapachami, których nie da się pozyskać w żaden naturalny sposób, m.in. morską bryzą lub zapachem ognia.

Ten wpis może Cię zainteresować: Legendarne damskie perfumy – perfumy, które mogą nigdy nie wyjść z mody



Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie masz wystarczająco produktów, aby zapakować je w opakowanie prezentowe
0
0