Jak powstają olejki zapachowe – poznaj 5 sposobów pozyskiwania składników perfum
Zanim perfumy dopełnią Twój wizerunek i pomogą Ci podkreślić i uzewnętrznić osobowość, najpierw muszą zostać przejść długi, żmudny i trudny proces produkcji, który generuje niemałe koszty. Jednak zanim nos przejdzie do mieszania składników i dobierania optymalnych proporcji poszczególnych aromatów, trzeba pozyskać olejki zapachowe, które pozwolą osiągnąć oczekiwany efekt końcowy. Poznaj 5 sposobów pozyskiwania aromatów, które wykorzystuje się w produkcji oryginalnych perfum.
- Destylacja
Destylacja należy do najczęściej wykorzystywanych metod pozyskiwania olejków zapachowych. Polega ona na rozdzielaniu substancji stałych i ciekłych, które możliwe jest dzięki temu, że olejki nie są rozpuszczalne w wodzie, za to są lotne z parą wodną. Surowiec, który poddawany jest destylacji, spryskuje się strumieniem pary wodnej. Para porywa i unosi związki zapachowe. Kolejnym etapem jest skroplenie pary, które skutkuje rozdzieleniem cząsteczek wody od olejków. Produktem ubocznym destylacji są hydrolaty, czyli woda zawierająca dobroczynne substancje, które pochodzą z surowców. Można wykorzystać je do produkcji m.in. kosmetyków.
- Ekstrakcja
Nie wszystkie surowce roślinne mogą być poddawane destylacji, ponieważ źle znoszą ten proces, a wtedy zapach pozyskanych olejków wyraźnie odbiega od naturalnej woni surowca. Stąd w jednym ze sposobów pozyskiwania olejków zapachowych jest ekstrakcja, która polega na wymywaniu z surowca olejków zapachowych za pomocą rozpuszczalnika. Rozpuszczalnikami mogą być substancje lotne, do których należą m.in. alkohol etylowy lub metylowy, aceton oraz eter naftowy.
Po wymyciu z surowca olejków zapachowych rozpuszczalnik jest odparowywany. Wskutek odparowania pozostaje tzw. konkret, który zawiera m.in. naturalne, pochodzące z surowca żywice, barwniki i woski. Konkret poddaje się działaniu podanego na gorąco alkoholu, który po ostatecznym odparowaniu pozostawia tzw. absolut, czyli substancję zapachową, pachnącą identycznie z naturalnym zapachem surowca, np. kwiatów.
- Tłoczenie
Jest to mechaniczny sposób pozyskiwania substancji zapachowych m.in. ze skórek owoców cytrusowych. Wyciskanie olejków może być przeprowadzone ręcznie lub z użyciem prasy. Jest to bardzo wydajna metoda, pozwalająca uzyskać sporą ilość substancji zapachowych.
- Enfleurage
To jeden najstarszych sposobów pozyskiwania substancji zapachowych, który każdy może zaobserwować w jednej ze scen kultowego filmu „Pachnidło”. Metoda enfleurage polega na tym, że substancje zapachowe absorbuje się za pomocą mieszaniny tłuszczu i łoju, która rozprowadzone jest na szklanych taflach, a także pokryta kwiatami. Warstwy kwiatów wymienia się około 30 razy w ciągu około 2 tygodni.
W ten sposób otrzymuje się pomadę którą następnie wytapia się w niskiej temperaturze i poddaje ekstrakcji alkoholowej. Po przeprowadzeniu tych procesów uzyskuje się esencje zapachowe. Enfleurage to metoda stosowana w przypadku najdelikatniejszych kwiatów, m.in. jaśminu, kwiatu pomarańczy czy tuberozy.
- Maceracja
Jest to metoda zbliżona do enfleurage. Różnicą jest podgrzanie tłuszczów do wyższej temperatury, sięgającej 50–70 stopni Celsjusza.
Rosnąca popularność składników syntetycznych
Ze względu na ochronę niektórych gatunków roślin, a także odchodzenie od zadawania cierpienia zwierzętom, wiele składników uzyskuje się dzisiaj w czasie laboratoryjnej syntezy. Ich zapach nie różni się niczym od tego, który pozyskiwany jest naturalnie.
Bez syntetyków trudno było stworzyć niektóre perfumy niszowe, emanujące zapachami, których nie da się pozyskać w żaden naturalny sposób, m.in. morską bryzą lub zapachem ognia.
Ten wpis może Cię zainteresować: Legendarne damskie perfumy – perfumy, które mogą nigdy nie wyjść z mody